Update september 2022:


De vaccinatie tegen corona is volledig in handen van de Vlaamse Overheid. 

Op dit moment wachten we nog op nieuws ivm de mogelijkheden tot thuisvaccinatie. 

Voor al uw vragen verwijzen we voorlopig door naar het vaccinatiecentrum https://vaccinatienoord.be
Is een vaccin nuttig tegen besmetting of tegen ernstige ziekte?

Studie Sciensano:

  • 26 mei 2022
  • door Belga

...een grootschalige studie van gezondheidsinstituut Sciensano in de periode van juli 2021 tot april 2022 bij 1,43 miljoen mensen. ...

De onderzoekers maakten een onderscheid tussen de bescherming die de coronavaccins bieden tegen een

a) symptomatische infectie (lichte ziekteverschijnselen) en tegen een

b)hospitalisatie.

...

a)

1. De bescherming tegen een symptomatische infectie met de omikronvariant daalde van slechts 37 procent na 100 tot 150 dagen tot nog maar 18 procent bij mensen die een basisvaccinatie kregen.

2. Bij een boostervaccinatie werd de initiƫle bescherming daar opgetrokken tot 52 procent, om na 100 tot 150 dagen weer af te nemen tot 25 procent.

3. De immuniteit opgebouwd na een besmetting, in combinatie met een boostervaccin, zorgde voor een bescherming van 67 procent tegen symptomatische infectie.

b)

De coronavaccins boden wel een veel hogere bescherming tegen hospitalisatie. ... Tegen de omikronvariant daalde de bescherming tegen hospitalisatie van een boostervaccin na 100 tot 150 dagen tot 66 procent.


Sciensano concludeert dat de bescherming van de coronavaccins tegen symptomatische infectie snel afneemt, maar dat de bescherming tegen hospitalisaties stabieler blijft. De boostervaccinatie weet de bescherming wat verder op te trekken, en opgebouwde immuniteit na een besmetting biedt extra bescherming, die minstens een jaar blijft.