Vaccinatiecampagne Covid-19 Herfst 2023
Waarom? Het toedienen van een nieuwe boosterdosis met het aangepast vaccin helpt een goede immuniteit tegen het coronavirus te behouden en ernstige gezondheidsproblemen of zelfs een ziekenhuisopname te voorkomen.
Wie laat zich best vaccineren? Het wordt voornamelijk aanbevolen voor: - mensen ouder dan 65,
- zwangere vrouwen,
- mensen die kwetsbaar zijn door een onderliggende aandoening of een verzwakt immuunsysteem hebben,
- mensen die lijden aan obesitas,
- mensen die in de zorgsector werken.
Waar kan je een vaccin krijgen? Dit jaar ontvang je geen uitnodigingsbrief meer. Als je een covid-vaccin wil, moet je zelf een afspraak maken. Dat kan bij je huisarts of bij een apotheek in de buurt. Huisartsen, apothekers en thuisverpleegkundigen zullen hiervoor samenwerken.
Kom zeker op tijd op je afspraak: er zal voor jou een opgetrokken vaccin klaarliggen, dat 6u later niet meer bruikbaar is.
Combineren met het griepvaccin? Ja, dat kan zeker.
Wat kost het? Het covidvaccin is gratis voor iedereen. Het griepvaccin kost voor mensen binnen de risicogroep 2,45 euro (verhoogde tegemoetkoming) of 4,08 euro (gewoon verzekerden). Voor personen buiten de risicogroep kost het griepvaccin 17,02 euro.
Wil je meer weten? www.laatjevaccineren.be
Is een vaccin nuttig tegen besmetting of tegen ernstige ziekte?Studie Sciensano:...een grootschalige studie van gezondheidsinstituut Sciensano in de periode van juli 2021 tot april 2022 bij 1,43 miljoen mensen. ... De onderzoekers maakten een onderscheid tussen de bescherming die de coronavaccins bieden tegen een a) symptomatische infectie (lichte ziekteverschijnselen) en tegen een b)hospitalisatie. ... a) 1. De bescherming tegen een symptomatische infectie met de omikronvariant daalde van slechts 37 procent na 100 tot 150 dagen tot nog maar 18 procent bij mensen die een basisvaccinatie kregen. 2. Bij een boostervaccinatie werd de initiƫle bescherming daar opgetrokken tot 52 procent, om na 100 tot 150 dagen weer af te nemen tot 25 procent. 3. De immuniteit opgebouwd na een besmetting, in combinatie met een boostervaccin, zorgde voor een bescherming van 67 procent tegen symptomatische infectie. b) De coronavaccins boden wel een veel hogere bescherming tegen hospitalisatie. ... Tegen de omikronvariant daalde de bescherming tegen hospitalisatie van een boostervaccin na 100 tot 150 dagen tot 66 procent.
Sciensano concludeert dat de bescherming van de coronavaccins tegen symptomatische infectie snel afneemt, maar dat de bescherming tegen hospitalisaties stabieler blijft. De boostervaccinatie weet de bescherming wat verder op te trekken, en opgebouwde immuniteit na een besmetting biedt extra bescherming, die minstens een jaar blijft.
|